Kuzey Nekropol’deki bu anıtsal mezar binası Lykiarkhes (Lykia Birliği Başkanı) olarak görev yapmış Olymposlu Marcus Aurelius Arkhepolis ve ailesine aittir. 1990 yılında Antalya Arkeoloji Müzesi arkeologları tarafından yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkarılmıştır. Mezar binası kareye yakın formludur. Orijinalde sahip olduğu tonozunun büyük bir kısmı çökmüştür. Mezar odasının uzun ve yan duvarlarını “U” biçiminde iki basamaklı düzgün kesilmiş, masif taşlarla yapılmış bir podyum çevreler. En üstteki podyum basamağı oturma bankı biçiminde profillendirilmiştir. Köşelere aslan ayakları işlenmiştir. Podyumun hemen üstünde alt ve üst kısmı silme profili veren bloklar yapılmıştır. Podyumun güneydoğu köşesinde okunabilir durumda beş satırlık Yunanca bir yazıt vardır. Podyum ve yapının duvarları arasında kalan boşluk kısmı moloz taş ve harçla doldurularak lâhitlerin üstüne oturması için bir alan yaratılmıştır. Podyumun üstüne üç lâhit yerleştirilmiştir.

Girişin sağındaki lahit Prokonnesos (Marmara Adası)’ndan ithal edilmiş yarı mamul girlandlı lâhittir. Teknenin alt kısmında silme profili yapılmıştır. Uzun yüzde üç adet, kısa cephelerde birer adet girland, detayları eklenmeden işlenmiştir. Ön cephenin ortasına tabula ansata işlenmiş, girland kavislerinin içi olasılıkla rozet motifinin işlenmesi için yuvarlak kabala biçiminde bırakılmıştır. Girişin sol tarafındaki lahit ise sandık tipindedir. Mezar binası, yazıtına göre MS 3.yüzyılın ikinci yarısına tarihlenir. Merkezdeki Marcus Aurelius Arkhepolis’e ait sidamara tipi lahit Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Olympos Antik Kenti kazı ve onarım çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Pamukkale Üniversitesi, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Türk Tarih Kurumu’nun destekleriyle sürdürülmektedir.

Web sitemizde yer alan materyaller bilgilendirme amaçlıdır. Olympos Kazı Başkanlığı izni olmaksızın kullanılamaz.

2025, Olympos Kazısı.